Hva har jeg med meg?

  • Kjenner jeg min verdi?

    Å føle seg verdifull handler gjerne om å føle seg sett og hørt, akseptert og ønsket. Verdien vår er påvirket av våre relasjoner og utgjør det vi omtaler som selvfølelse.

    Fra vi vokser opp lærer vi gjennom våre nære relasjoner vår verdi. Det dannes forventninger og mønstre for hvordan det er å være nær i en relasjon. Erfaringer med å bli avvist og skuffet, kan føre til at relasjoner kjennes utrygge, og kan gi følelse av ensomhet og skam for hvem vi er og hvordan livet er levd.

  • Lytter jeg til kroppen?

    Følelsene sitter 10 ganger sterkere i kroppen enn det du er bevisst. Kroppen har som jobb å få oss til å lytte. Lytter vi ikke til kroppen, skrur den opp volumet og gir symptomer som blant annet angst, depresjon og søvnvansker. Når vi unngår følelsene blir det vanskeligere å ta gode valg - og følelsene gir ikke retning til våre behov og verdier. I stedet tar vonde mestringsstrategier plass.

    Med vonde minner sitter følelsene enda sterkere i kroppen. Kroppen husker. Den bærer på minner vi ikke nødvendigvis har bilder for. Mange har nummet bort kroppen og trenger tid til å reetablere kontakt og tillitt.

  • Hvordan er min indre dialog?

    Er min indre dialog mest selvmedlidende eller selvkritisk? Å være selvmedfølende er det gyldne midtpunktet av disse, og er en sunn måte å være med seg selv, og kan heldigvis øves på. Vi tenker gjerne at det hjelper oss å strekke oss når vi er selvkritiske, også er kritikken i realiteten kun et indre gufs av vonde erfaringer.

    Kroppen husker gjerne vonde erfaringer bedre enn gode. Hvilke vonde tema har jeg med meg?

  • Hjelper følelsene mine meg?

    Se for deg et lyskryss hvor lyssignalene for grønt, gult og rødt er vilkårlige og feil. Du må kaste deg uti, unngå ulykker i alle retninger. Bilene er relasjonene dine. Slikt kaos og forvirring gir vonde relasjoner og et liv preget av krise heller enn tilstedeværelse og mening.

    Følelsene våre fungerer best når de er ferske. Når vi er sinte i en situasjon hvor det er viktig og være selvhevdende og sette grenser og ivareta verdier. For mange kommer sinne og skaper avstand når en egentlig er lei seg og trenger trøst. Dersom det kommer følelser som ikke hører hjemme, er det gjerne følelser som henger igjen fra tidligere. Det er gjerne god grunn til å være sint, men på noen annet.

  • Har jeg relasjonstraumer?

    Vi har individuell sårbarhet, resiliens og temperament. Opplevelsen av hva som er traumatisk er subjektiv. Traumer forstår vi langs et kontinuum hva gjelder alvorlighet og varighet.

    Ved relasjonstraumer kan en ha minner og bilder som er vonde og tilbakevendende. Følelser som ikke gir mening og ødelegger for det å være nær andre. Forsøk på å kontrollere følelsene og økt symptomtrykk og andre vansker. Opplevelse av å bli trigget og aktivert. Vansker med å huske, og dissosiere. Vansker i relasjoner (grenser, nærhet og avstand). Et vanskelig forhold til kroppen, og kroppslige vansker og autoimmune tilstander.